ГЕРБ внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс, които предвиждат

...
ГЕРБ внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс, които предвиждат
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе промени, предвиждащи мажоритарни избори в два тура

ГЕРБ внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс, които плануват въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура при парламентарни избори и при избори за Велико национално заседание. За парламентарните избори се планува дейна регистрация за българските жители зад граница.

Измененията плануват районирането в 234 едномандатни изборни региона в страната и шест едномандатни в чужбина. Всички 240 претенденти за депутати ще могат да се записват единствено от една партия, коалиция или предприемчив комитет и единствено в един едномандатен избирателен регион.

Заявлението за дейна регистрация за българите, които ще гласоподават в чужбина, ще се подава в едномесечен период преди вота.

Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните региони да се дефинират от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

В претекстовете си от ГЕРБ показват, че мажоритарната система дава опция да се повдигнат разпознаваеми персони в избрания регион, осведомени с проблемите на локалните хора.

От партията акцентират,  че са поредни в позицията си, отразяваща исканията на българските жители, ясно заявени в Националния референдум от 2016 година, в който забележителна част от българите са предпочели въвеждането на мажоритарна система за парламентарни избори. Референдумът през 2016 година бе проведен от Слави Трифонов – в този момент водач на " ИТН " - втората по величина парламентарно показана партия.

С измененията в Изборния кодекс ГЕРБ предизвика " ИТН " с аргумента, че двете политически сили имат болшинство за прокарването на мажоритарния избор. А от партията на Трифонов оповестиха, че ще изчакат сигурен, спокоен и убеден парламент преди да работят за въвеждането на мажоритарната изборна система. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР